2013. június 25., kedd

Túl sokat vásárolunk?

Igaz, ami igaz, a blog címéből is kiderül, hogy túl sokat vásárolunk, de miért is?

Én itthon is azt tapasztalom, hogy ha veszünk 1 kiló kenyeret, akkor az már 2 nap múlva nem kell senkinek, ráadásul ebben a melegben gyorsan meg is penészedik, tehát se kutyának nem jó, sem morzsának nem lehet elkészíteni.
Marad a kuka, megy a szemétbe.
És kidobtunk 110 forintot.
Ez kétnaponta nem olyan sok pénz, de egy héten 4x már "számottevő" (még 2 kenyeret vehettünk volna).
De ez nálunk van, és ez csak kenyér, mondhatnánk.

Miért is vásárolunk túl sokat?
A reklámok rengeteg mindent ígérnek, melyek hatására úgy döntünk, dönthetünk, hogy az a termék nekünk biztosan kell, megvesszük.

1. Javulhat az életminőségünk (pl. mosogatógép), ezáltal több időt fogunk a családdal tölteni.

2. Tekintélyt kölcsönöz, mert versenyszellem van az emberek között, ha neki is van, nekem is kell.

3. Megmutathatjuk, kik is vagyunk valójában? Valóban? Azzal, hogy drága holmikat öltünk magunkra, valakik leszünk?

De hogyan kerülhetjük el a túlzott költekezést és azt, hogy ne befolyásoljanak a reklámok, az akciók?

Próbáljunk meg elvonatkoztatni a reklámoktól. Gondoljunk csak bele abba, hogy valóban szükségünk van-e a termékre! Maradjunk a fent említett mosogatógépnél. Ha megvesszük a gépet, lehet, hogy nyerünk vele valami kis időt, de az is biztos, hogy a mosogatógépbe való tablettákat is vásárolnunk kell, ami nem olcsó.
Helyette esetleg meg tudjuk tanítani a gyerekeknek, hogy célszerű már étkezés után elmosogatni, hogy másnap ne kelljen vakarni az edényekről az odaszáradt ételmaradékokat, tisztaságra, rendre ösztönözzük őket. És amíg kicsik, élvezik is, hogy ők mosogathatnak úgy-ahogy.

Ha csak azért szeretnénk venni valamit, hogy jobb kedvre derüljünk, akkor inkább vegyünk olcsóbb, de hasznosabbnak ítélt dolgot. 

Nagyon sokat kikapcsolódásként, családi programként alkalmazzák a bevásárlóközpontok, plázák, hipermarketek látogatását.
Mi ne tegyük!
A bevásárlás bevásárlás legyen, akár listával, tudatosan, akár lista nélkül. Lehet vinni persze a gyerekeket is, de ne ez legyen a családi program szombat vagy vasárnap délután. Oké, tudom, tanévkezdéskor ezt lehetetlen betartani, de minden évben csak egyszer van ilyen megpróbáltatás a családok életében.


Szóval, ahol csak tudunk, figyeljünk oda önmagunkra, a családunkra, a környezetünkre, és ne vásároljunk többet annál, mint amire valóban szükségünk van.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése